Koulupesis ja pesiskoulu

Koulupesispesisturnaukset 5.-6. luokkalaisille:

Koulupesisturnaukset Keski-Pohjanmaan Pesiksen alueella:
 
 

KOULUPESISSÄÄNNÖT

Joukkue

Ottelut pelataan luokkajoukkuein, joukkueessa on yhdeksän varsinaista pelaajaa (nrot 1-9) ja kolme jokerilyöjää, yhteensä kaksitoista pelaajaa. Joukkueessa tulee olla ainakin kuusi tyttöä, joista vähintään neljä on varsinaisia pelaajia. Jos luokalla ei ole tyttöjä tarpeeksi säännöstä voidaan poiketa.

Joukkueen muodostaa yksi luokka; koulu ei saa koota parhaita pelaajia eri luokka-asteilta tai rinnakkaisluokilta. Ainoastaan pienillä kouluilla yhtenä opetusryhmänä toimiva yhdysluokka esim.  5-6 luokka saa pelata useamman ikäluokan joukkueella.  Alempi luokka-aste saa pelatessaan ylempää luokka-astetta vastaan käyttää yhtä lisäpelaajaa. Yhdysluokka määritellään ylemmän luokan mukaan.

Turnausjärjestelmä

Jokaiseen turnaukseen sopii yhdeksän joukkuetta. Turnaus pelataan kolmella kentällä. Jokaisella kentällä pelaa yksi kolmen joukkueen alkulohko keskinäiset ottelut. Ottelut ovat yhden vuoroparin pituisia kestoltaan n. puoli tuntia. 

Alkulohkojen jälkeen pelataan loppusarjat. Loppusarjoissa alkulohkojen voittajat pelaavat turnauksen 1.-3. sijoista yhdellä kentällä keskinäiset ottelut. Alkulohkojen toiseksi sijoittuneet pelaavat toisella kentällä sijoista 4.-6. sekä alkulohkojen kolmanneksi sijoittuneet sijoista 7.-9. samoin keskinäiset ottelut. Jokaisella joukkueella on neljä ottelua turnauksessa. 

Säännöt

Koulupesistä pelataan pesäpallon säännöin seuraavin poikkeuksin tai korostuksin (sovelluksilla pyritään tasoittamaan tasoeroja ja mahdollistamaan jokaiselle enemmän suorituksia):

· yhdeksän joukkueen turnauksissa pelataan yhden vuoroparin otteluja, pelin kesto n. 30 min
· Pelikenttänä on poikien kenttä, syöttölautasta siirretään 50 cm lähemmäs etuviivaa
· Pelit pelataan tenavapallolla (pehmeä pallo)
· Vuoronvaihto tapahtuu, kun joukkueen kaikki pelaajat ovat lyöneet kierroksen täyteen ja sen jälkeen syntyy kolme paloa kuitenkin viimeistään kahden kierroksen täyttyessä.
· Tolppasyöttö on kielletty, tolppasyöttö on aina mitätön (ei väärä)
· Syöttölupa on kysyttävä joltakin ulkopesältä kuten pesäpallossa
· Harhaheitolla on aina rajoitettu etenemisoikeus yhden pesän yli
· Ajolähdössä viimeisellä lyönnillä lyöty huti tuomitaan laittomaksi, lyöjä palaa (huom. poikkeus valtakunnallisiin sääntöihin)
· 3 metrin päähän ykkös- ja kakkospesästä piirretään kärkkymisviiva, jota ei saa ylittää ennen syötön nousua (huom. lisäys valtakunnallisiin sääntöihin)
· Syötössä korostetaan turvallisuutta (lukkarin väistäminen)
· Kolmen jokerin –tyttö ja poika- käyttö sallittu kerran jokaisessa sisävuorossa

Vihellykset:                                                                         

· Palo: piip piip                                                                     
· Laiton: pi piip pi piip pi piip
· Koppi: pi pi pi pi pi
· Peli alkaa tai loppuu: piip piip piip
· Peli poikki ja peli jatkuu: piip