Harraste- ja ladypesis

Harrastepesis Keski-Pohjanmaan pesiksessä.

Keski-Pohjanmaan pesiksen alueella on jo pitkään pelattu naisten harrastesarjaa, eli Ladypesistä. Vuosittain monella paikkakunnalla pelataan lisäksi puulaakiturnauksia. Syksyisin harrastepesis on huipentunut Haapajärvellä jarjestettävään

Harrastepesisohjaajan opas

Harrastepesisohjaajan oppaita voi kysyä Jani Kontiolalta. Yhteystiedot löytyvät johtokunnan sivuilta.

Harraste- ladypesiksen pelisäännöt

Harrastepesistä pelataan pesäpallon säännöin seuraavin poikkeuksin tai korostuksin:

• pelikenttänä naisten kenttä

• etukaaren tilalla (naisten kentässä) käytetään suoraa viivaa (syöttölautanen 100 cm). Miesten harrastepesiksessä käytetään kaarta.

• Peliaika yksittäisissä otteluissa 4 vuoroparia, turnauksissa 40 minuuttia tasavuoroin (tai sopimuksen mukaan). Kunniajuoksun jälkeen peliä ei vihelletä poikki. Tuomari karsii turhat viivyttelyt ja voi antaa otteluun lisäaikaa.

• Pelit pelataan naisten pallolla.

• Syötössä korostetaan turvallisuutta (lukkarin väistäminen).

• Tolppasyöttö kielletty. Tällainen syöttö on mitätön.

• Syöttölupa kysyttävä joltakin ulkopesältä kuten pesäpallossa.

• Harhaheitolla on aina rajoitettu etenemisoikeus yhden pesän yli.

• Ajolähdössä on viimeisellä lyönnillä etenemispakko.

• Ensimmäisellä lyöntikierroksella molemmilla joukkueilla lyö yhtä monta lyöjää (jos toisella joukkueella on 10 ja toisella 12 pelaajaa, niin molemmissa joukkueissa lyö 12 pelaajaa)

• Kolmen jokerin käyttö sallittu jokaisessa sisävuorossa. Jokerit voivat lyödä ns. palottoman kierroksen viimeisinä lyöjinä ja jokerit voivat lyödä peräkkäin.

• Vuoronvaihto tapahtuu, kun kaikki ovat lyöneet yhden kierroksen ja sen jälkeen on syntynyt kaksi paloa. Viimeistä lyöjää ei harrastepesiksessä huomioida, vaan vuoronvaihto tapahtuu aina, kun on mennyt yksi lyöntikierros ja sen jälkeen tullut kaksi paloa. Jokainen pelaaja lyö omalla lyöntivuorollaan. Vuoronvaihto tapahtuu viimeistään kun samassa vuorossa on lyöty kaksi lyöntikierrosta.

• Ensimmäinen (ns. paloton) kierros päättyy, kun toisen kierroksen ensimmäinen pelaaja tulee lyöntivuoroon. Ts. edellinen lyöjä on muuttunut lopullisesti juoksijaksi. Seuraava lyöntivuoro alkaa lyöntivuoroon jääneestä pelaajasta.

• Pelit pyritään pelaamaan tasajoukkuein. Joukkueiden kokoonpanosta sovittava tilannekohtaisesti joukkueiden kesken (lisenssipelaajat voivat osallistua enintään 2/joukkue, mutta ulkopelissä polttolinjan takana ja sisäpelissä lyönnit vastakkaisesta puolelta).